St. RWG
De St. RWG is voortgekomen uit de St. Rotary Waterprojecten. Sinds juni 2020 is daaraan toegevoegd “gezondheidszorg projecten”.
Het doel zoals vermeld in art. 2 van de Statuten luidt:
1. De stichting heeft ten doel het werven van fondsen voor internationale waterprojecten, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg projecten in Indonesië,
2. De stichting tracht haar doel te bereiken door onder meer het incasseren, beherenen uitkeren van gelden bijeengebracht door Rotary Clubs of door derden.
3. Het aan het doel dienstbare vermogen wordt gevormd door subsidies, giften, legaten, hetgeen door erfstelling wordt verkregen, alsmede andere baten.
4. De stichting dient een algemeen belang, heeft geen winstoogmerk en houdt niet meer vermogen aan dan redelijkerwijs nodig, is voor de verwezenlijking van het doel van de stichting.
De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64744809 en heeft ANBlstatus. RSIN / fiscaalnummer: 855813519. St. RWG is een “kleine ANBI”.
Website: www.rotarywaterengezondheidszorgprojecten.nl St. RWG is bereikbaar via mobiel: 06 2503 2312 en e-mail: delfosblusse@planet.nl.
Bankrekening: NL28 ABNA 0529 3239 15.
St. RWG werkt nauw samen met de Rotary Interland Commissie Nederland-Indonesië.
BESTUUR
Voorzitter: De heer G.L.A. de Bruijn (Gillis), wonende in Delden, Lid van RC Delden-Borne, Leiding
Secr./Penningmeester: De heer Niek Delfos, wonende in Delden, lid RC Enschede, fondswerving en financieel beheer.
Lid: De heer Rob Wiranto, wonende in Enschede, lid RC Almelo, contacten met Indonesië.
De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurslidmaatschap. Gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
Financiën
In de bijlage 1 bevinden zich de jaarrekening van 1 juli 2023 t/m 30 juni 2024 en de begroting voor het Rotary jaar 1 juli 2024 t/m 30 juni 2025.
Bijlage 1: Jaarrekening
Bijlage 1: Begroting
Werkwijze
Rotary kent zeven “Areas of Focus” voor goede doelen. In dit kader beperkt St. RWG zich tot goede doelen voor “Preventie en behandeling van ziekten” en “Water en sanitaire voorzieningen” in Indonesië.
St. RWG is eigenlijk een faciliterend bedrijf, waardoor projecten die te duur zijn voor één RC toch kunnen worden gerealiseerd. Kennis en ervaring opgedaan met de realisatie van projecten in Indonesië blijven zo ook bewaard.
Nu Indonesië meer dan 79 jaar zelfstandig is, kan hulp alleen worden gerealiseerd als zij zelf betrokken zijn bij de voorbereiding en uitvoering van projecten. Of anders gezegd kan Rotary Nederland vooral helpen met kennis en financiële hulp. In de praktijk is gebleken dat het bij de realisatie van projecten belangrijk is te beschikken over een deskundige en onafhankelijke controleur ter plaatse.
Donateurs worden regelmatig ingelicht over de besteding en realisatie van het project waaraan werd bijgedragen.
Projecten
Waterprojecten
In 2011, tijdens de Indonesië dag in Bronbeek, heeft de Interland Commissie Nederland-Indonesië het water en sanitaire project Bandung Barat gepresenteerd en de Rotary clubs in Nederland opgeroepen de krachten te bundelen om dit project te steunen en samen te realiseren.
Reeds in 2012 kreeg de eerste kampong schoon water en sanitaire voorzieningen. De uitvoering geschiedde door INOWA, een dochter van de Drentsche Waterleiding Mij. Toen INOWA werd opgeheven en om de continuïteit te waarborgen werd de Stichting Rotary Water opgericht.
Inmiddels was gebleken dat om duurzaamheid te bevorderen het nodig is om inwoners lessen te geven in hygiëne, onderhoud en financieel beheer. Getracht is in samenwerking met de indonesische semi-overheid instelling Desa Emas dit te realiseren. Dit heeft niet geleid tot het gewenste resultaat.
Uiteindelijk is het gelukt om in de periode van 2012 tot 15 juli 2020 bij vijf desa’s voor 42.000 inwoners schoon water en sanitaire voorzieningen te realiseren. Aan dit project hebben 18 Nederlandse Rotary clubs deelgenomen, alsmede Aqua for All, WMD, Simavi, Made Blue en de Dutch Millennium Foundation.
Grote waterprojecten zijn complex en alleen uit te voeren als ter plekke water-technisch en betrouwbaar toezicht aanwezig is. Lokale autoriteiten moeten bereid zijn om personeel op te leiden in onderhoud, financieel beheer en hygiëne. Daarom beperkt St.RWG zich tot kleine waterprojecten, zoals op Biak. (Zie bijlage 1 Jaarrekening en Begroting).
Lepra zorgproject
Lepra is een ernstige ziekte die, niet behandeld, leidt tot verminkingen, blindheid en nog andere complicaties. Daarbij komt dat de ziekte zeer besmettelijk is en dat de incubatietijd vijf jaren is. Zolang mensen geen symptomen hebben, besmetten zij onbewust anderen. In Indonesië is de (meestal uitgebreide) familie de basis van de samenleving. Een Lepra patiënt is dus gauw een “Hot Spot”. Dit heeft tot gevolg dat Leprapatiënten uit de desa worden verstoten.
De Leprastichting met ANBI-status is gevestigd in Amsterdam en is opgericht in 1967. Nu is de Leprastichting actief bij de bestrijding van Lepra over de gehele wereld met als doel “No Leprosy Remains” of anders gezegd “Lepra de wereld uit”. Momenteel heeft Indonesië na India en Brazilië de meeste Lepra patiënten.
De Leprastichting heeft een kantoor in Yakarta. Er werken 58 mensen, waarvan zes artsen, verspreid over Indonesië. Er is veel gedaan om de huisartsen te onderrichten in het vroegtijdig herkennen van lepra en van het belang dat te rapporteren. De Leprastichting zorgt dat patiënten medicatie krijgen en na 3 dagen slikken niet meer besmettelijk zijn. Het probleem is dat om de ziekte te stoppen de medicatie 6 tot 12 maanden dagelijks worden geslikt en dat mogelijke complicaties tijdig worden onderkend. Ook de contacten van de patiënt krijgen medicatie om te voorkomen dat zij lepra krijgen.
Voorts, is het belangrijk dat patiënten, die niet meer besmettelijk zijn, normaal blijven functioneren in de gemeenschap.
Het Leprazorg project in Indonesië betreft zorggroepen die zorgen dat medicijnen worden geslikt, complicaties tijdig worden gesignaleerd, patiënten volwaardig in de bevolking meedoen en zo mogelijk werk verrichten. Het is eigenlijk een soort thuiszorg met als doel dat er weer een toekomst is voor de patiënten en dat besmettingen zo veel mogelijk worden voorkomen. De dokters en overige medewerkers doen zaken met dorpshoofden, onderwijzers en religieuze leiders, omdat die de dienst uitmaken in de desa’s. Voor het eerst vond de zorg voor lepra patiënten samen met de zorg voor patiënten met Lymfatische Filariasis (Olifant ziekte). Voor de bereikte resultaten verwijzen wij naar de bijlage 2.
St. RWG. heeft bovenstaande methode ( als Pilot ) in de periode 2021-2023 mede gefinancierd in Oost lndonesie. Dat is zo’n succes geworden dat door de Leprastichting een 3-jaren program ma voor de periode 2024 -2026 getiteld “Op weg naar een Lepravrije wereld ” is opgesteld met als doel lepra vroegtijdig te ontdekken en te voorkomen.
Op weg naar een Lepravrije Wereld
Het drie-jaren project “Op weg naar een Lepravrije Wereld” is door de Leprastichting in nauwe
samenwerking met lndonesie opgesteld. Daarbij wordt veel aandacht gegeven aan het voorkomen en vroegtijdig ontdekken van lepra. Duizenden contact personen zullen worden behandeld. Daarbij zullen een aantal leprapatienten worden ontdekt en vroegtijdig worden behandeld en genezen. De rest krijgt een pil te slikken waardoor de kans dat zij lepra krijgen met 60% afneemt. Kortom duizenden mensen zullen een beter leven krijgen.
St. RWG. heeft de intentie om te voldoen aan het verzoek van de Leprastichting om in de periode
2024 -2026 ieder halfjaar € 10.000.- bij te dragen. Vandaar deze fondswerving.
Donateurs zijn behalve Rotary Clubs, bedrijven, instellingen en personen. Alle bedragen groot of klein zijn welkom. St. RWG. heeft ANBI-status.
Sommige donateurs verdelen hun bijdrage over de drie jaren van het project.
Donateurs warden op de hoogte gehouden van het verloop van dit project.
Housing Project
RC Yogya Tugu heeft in de omgeving van Yogyakarta huisjes voor arme mensen gebouwd en heeft St.RWG. gevraagd om steun voor dit project. Inmiddels heeft St.RWG.een serie van 5 huisjes gefinancierd. Deze zijn gebouwd door leden van de RC Yogya Tugu en RC Walet Kebumen, alsmede door de bewoners en met hulp van het Indonesische leger.
Indien de nodige fondsen voor dit project kunnen worden verkregen wil St. RWG. een tweede serie van 5 huisjes financieren
Project Biak
Dit zijn kleine water en gezondheidszorg projecten op het eiland Biak Papua. Een van die projecten is een bedrijf voor hydrocultuur bouwen om groente te kweken voor de bevolking van de kampong Sundey. Voor bijzonderheden wordt verwezen naar bijlage 1 Begroting Jaarrekening en Begroting.
Bijlage 2: Op weg naar een Lepravrije wereld
Rotarians help mee!
Evenals vorig jaar was de fondswerving uiterst moeizaam.
Dit moet beter anders komt de continuiteit in gevaar.
Daarom Nederlandse RC’s laat je van je beste kant zien. Meldt ook bedrijven en instellingen die bij willen dragen voor goede doelen. leder bedrag groot of klein is welkom.
Bankrekeningnummer St. RWG: NL28 ABNA 0529 3239 15